Publisert: 6, november 2017

Du vil vel ikke gi bort pengene dine?

Verdien på sparepengene du sylter ned i banken vil være halvert i løpet av 20 år med dagens rentenivå. Heldigvis finnes det alternativer.

Lavere rente er forbundet med økt kjøpekraft og muligheter for sparing for folk flest. Gjennom media kan man derfor fort få inntrykk av at hele Norge tar bølgen og jubler hemningsløst hver gang Norges Bank setter ned styringsrenten.

Men slik er det jo ikke.

Baksiden av medaljen er at også innskuddsrentene i bankene er nede på rekordlave nivåer. Og når prisstigningen (inflasjonen) overstiger innskuddsrenten, ja da taper du penger på å spare i banken.

Inflasjonen spiser altså pengene dine.

Og det skjer raskere enn de fleste investorer liker å tenke på.

Halverer kjøpekraften

Velger du som folk flest å sitte stille i banken til 1 prosent rente eller mindre, vil det i praksis kunne bety en halvering i kjøpekraften din i løpet av 20 år, dersom rente- og inflasjonsnivået fortsetter på samme nivå.

Dette er mye penger å betale for trygg “sparing”. Spesielt siden det finnes mange fullgode alternativer.

Dette må du gjøre

Så langt har ikke dette innlegget vært lystig lesning for deg som har sparepengene dine i banken.

Det positive er at du har blitt oppmerksom på problemstillingen. Dermed kan du ta grep og få pengene til å jobbe for deg igjen. For det er mange muligheter der ute og de fleste aktivaklassene er bare noen tastetrykk unna.

Før du bestemmer deg for et nytt alternativ for sparepengene dine, må du imidlertid vurdere disse punktene:

  1. Hvor mye tid vil du bruke på administrasjon?
  2. Hvilken risiko føler du deg komfortabel med?
  3. Hva er dine avkastningskrav? (Med ekstrem avkastning følger ofte høy risiko)
  4. Er du ute etter langsiktig eller kortsiktig sparing?

Sparing handler om å finne den riktige balansen mellom avkastning og risiko.
Ofte anbefales det da at du lager deg en portefølje med flere aktivaklasser og på den måten sikrer din investering.

Derfor bør du vurdere PERX

PERX er den første norske aktøren som lar nordmenn investere direkte i forbrukslån til andre privatpersoner, og vi har som mål å gi deg en forventet avkastning på mellom 5 og 7,75 prosent. Det er betydelig høyere enn det du får i banken.

Dette kan vi klare fordi PERX gir deg direkte tilgang til et marked på over 140 milliarder kroner. Og dette markedet vokser ikke bare med mer enn 10 prosent i året, det har også et mislighold helt nede i 1,5 prosent.

Plattformen bidrar til at du enkelt kan bygge en portefølje der innskuddene fordeles over flere lån. Alt du må gjøre er å definere din risikoprofil.

Du kan lese mer om porteføljeprinsippet og risiko her.

Løpende utbetaling

Som investor i forbrukslån gjennom PERX vil du være investert i mange forskjellige lån med dertil forskjellige forfallsdatoer. Din investering kommer til utbetaling når renter og terminbeløp blir betalt.

Innbetalingen vises på din «konto» når PERX har registrert innbetalingene. Beløpet kan fritt disponeres, enten reinvesteres i nye lån eller utbetales til din bankkonto.

Skal du tjene penger i dette markedet over tid vil det lønne seg å reinvestere utbetalingene løpende slik at du alltid er eksponert i markedet.

NYSGJERRIG? Da bør du defintivt lese mer på PERX.no!