Publisert: 1, april 2020

I England har de ventelister. Nå kommer tjenesten til Norge!

Det nærmer seg lansering for Norges første lånebaserte folkefinansieringsaktør, Perx. I England står folk i kø for å investere i lån på tilsvarende plattformer. Blir det slik i Norge også?

De siste årene har vi vært vitne til en enorm vekst i lån generert gjennom lånebasert folkefinansiering / P2P lending, internasjonalt. I USA og England kan man lese at plattformer som Funding Circle, Lending Club og Zopa fasiliterer lån for milliarder av euro, dollar og pund gjennom sine løsninger.

Størst i England er Zopa med over 3 milliarder britiske pund i utlån.Denne plattformen opplever nå så stor pågang, at långivere må skrive seg på venteliste for  å investere med avkastning mellom 4 og 4,6 prosent.

Perx regner med å kunne fasilitere lån med en snittavkastning etter historisk tap på over 6 prosent, og da er det klart det kan bli venteliste for långivere her i landet også.

Ifølge Finanstilsynet er markedet for forbrukslån i Norge per utgangen av 2017 på over 100 milliarder kroner, og vokser med 10 prosent hvert år. Av disse er det 25-30 prosent som søker refinansiering årlig. Perx har som målsetting å halvere den gjennomsnittlige renten på forbrukslån for folket med folkelån, og med så lave renter forventes det også stor etterspørsel etter folkelån gjennom Perx.

For store og små långivere

Ser man til aktørene som allerede er etablert i andre land består långiverne av private, finansforetak, selskaper, samt stiftelser og organisasjoner.

Som investering er dette helt åpenbart et alternativ for både store og små.

Kutter banken som unødvendig mellomledd

Grunnen til at vi tror Perx vil lykkes, er at vi gir investorene høyere rente enn ved tradisjonelle bankinnskudd, samtidig som at låntakerne får lavere renter enn ved tradisjonelle forbrukslån.

Dette kan Perx gjøre ved å kutte ut banken som mellomledd, og tilby en markedsplass hvor långivere og låntakere møtes.

Perx plattformen bygger på en teknisk løsning som allerede brukes av over 400 finansselskaper globalt.

Den er tilpasset nasjonale standarder slik at samtlige prosesser utføres i sanntid, er automatiserte og skalerbare gjennom bruk av BankID, digitalt arkiv, og nettskyløsninger.

Håndtering av klientmidler utføres av uavhengig tredjepart med konsesjon fra Finanstilsynet.

Bankene mister grepet

I media kan man lese at bankene krangler åpenlyst om rentenivå og løssluppenhet i kredittgivning. Denne “høylytte kranglingen” er i bunn og grunn bare en tåkelegging av det egentlige problemet:

Med en snittrente på over 17 prosent er de rådyre alle sammen!

Jeg forstår bankene, jeg gjør faktisk det. De må selvfølgelig ut og forsvare sin posisjon. De vet at festen er over og nå handler det om å karre til seg mest mulig. Ny teknologi, nye EU-regler og små agile og disruptive fintech-aktører som oss presser dem fra alle kanter. Det vil påvirke både risiko og avkastning for bankaksjer.

Det er nok litt skummelt for de etablerte aktørene, for denne gangen kan de ikke forsvare seg til seier.